Qmusic marktleider in doelgroep 20-49 jaar

Na het vertrek van ‘radiokoning’ Edwin Evers bij Radio 538, die jarenlang een vrijwel onaantastbare koppositie had, zijn er verschuivingen in radioland. Die vallen nu, opnieuw, gunstig uit voor Qmusic. Een paar maanden geleden konden ze ook al proosten, nadat de luistercijfers over de maanden maart en april lieten zien dat de radiozender voor het eerst in het vijftienjarig bestaan de koppositie bezette in de commercieel interessante doelgroep van luisteraars tussen de 20 en 49 jaar. Dat blijkt uit de nieuwste luistercijfers die recent zijn gepubliceerd door NLO/GfK.

Nu krijgt de ochtendshow van Qmusic, met Mattie Valk en Marieke Elsinga, de eerste plek in handen. Met een marktaandeel van 18,7 procent in de doelgroep 20-49 jaar is Qmusic in het tijdslot van 6.00 tot 10.00 uur het best beluisterd. Radio 538 volgt met 18,5 procent in de ochtend, tijdens de show van Frank Dane. ,,Ik wil niet zeggen dat ik heb gedroomd van het marktleiderschap, want dat is gelijk zo beladen”, reageert Mattie Valk. ,,We hadden een stip op de horizon, een idee van welk programma we wilden maken en hoe dat moest klinken. Dat is onderbuikgevoel. Ik ben zo trots dat ons gevoel gewaardeerd wordt.”

Valk denkt dat de luisteraars voelen dat zijn klik met Marieke Elsinga echt is. ,,Er wordt niets gespeeld. Wat ons ook uniek maakt, is dat we het enige man-vrouwduo in de ochtend zijn. Daar maken we soms wel gebruik van, dat we die tegenstelling in discussies benadrukken. We delen veel persoonlijke en herkenbare verhalen. Daar gaan de luisteraars goed op. Ze hebben het idee dat ze bij ons aan de ontbijttafel aanschuiven als een soort familie.”

Marktleider

Qmusic’s programmadirecteur Dave Minneboo kan intussen zijn geluk niet op. ,,Na zes metingen op rij marktleider te zijn in de belangrijke doelgroep 20-49 jaar, zijn we nu ook de grootste in de ochtend én in bereik. De Ochtendshow met Mattie en Marieke scoort beter dan ooit en we zijn ontzettend trots dat in deze bijzondere periode steeds meer mensen afstemmen op Qmusic. Op dit moment zijn dat er bijna 2,8 miljoen per week. In deze periode zijn Armin van Buuren, Bram Krikke en Tom van der Weerd begonnen bij Q en zijn we gestart met Het Geluid, dat onverminderd populair blijft.”

Bron: AD 20-10-2020